Kuchnia z klimatem. Roślinna kuchnia społeczna.
Aktualności 15.04.2024

Kuchnia z klimatem. Roślinna kuchnia społeczna.

Debata Widoki z bliska i bliskie spotkania. Lokalnie dla lepszego świata. (Klub Myśli Ekologicznej i Śląski Ruch Klimatyczny) + Barbara Wojtaszek + Paulina Sylwestrzak + Ryszard Kulik + Małgorzata Rozenau

W niedzielę 21 kwietnia zapraszamy na rozmowę, którą z Małgorzatą Rozenau i Ryszardem Kulikiem poprowadzą Barbara Wojtaszek oraz Paulina Sylwestrzak. W trakcie spotkania podjęte zostaną tematy związane z artywizmem, tworzeniem wspólnot międzygatunkowych, ekologią głęboką. Goście podzielą się także wspomnieniami związanymi ze swoją działalnością oraz zaproszą do świętowania Dnia Ziemi.

Po debacie zapraszamy na roślinną kuchnię społeczną. Wolontariusze z ŚRK przygotują roślinne potrawy do degustowania. Uczestnicy powinni mieć swoje naczynia (miski) oraz sztućce, aby nie generować śmieci, czyli jednorazowych naczyń i sztućców. Podczas Kuchni z klimatem zawsze rozmawiamy o tym, jak jeść lokalnie, sezonowo, roślinnie, zdrowo, a do tego tanio. Wiemy, że odpowiednio zaplanowana dieta roślinna spełnia zapotrzebowanie żywieniowe i może zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zbilansowane diety roślinne są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania oraz dla sportowców.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.